Låni » Blogg » Guider » Vad innebär lågkonjunktur?

Vad innebär lågkonjunktur?

Du har säkert hört talas om lågkonjunktur och olika experter som pratar om att vi antingen är i en eller är på väg in i en. Men vad är egentligen lågkonjunktur, hur länge varar den och är det enbart negativt?

Vad är lågkonjunktur?

En lågkonjunktur är en period då ekonomin växer långsammare än vanligt eller till och med krymper. Under dessa tider brukar arbetslösheten öka, företag gå i konkurs och människor har minskad köpkraft.

Allt detta hänger ihop – arbetslöshet innebär att man håller i pengarna och får en minskad köpkraft, det leder till att företag tjänar mindre och riskerar att gå i konkurs, vilket i sin tur leder till ökad arbetslöshet. Detta leder till en allmän nedgång i landets bruttonationalprodukt (BNP). Lågkonjunkturer är en naturlig del av den ekonomiska cykeln och följs ofta av en period av ekonomisk återhämtning eller högkonjunktur.

Vad beror lågkonjunkturen på?

Vad orsakar då en lågkonjunktur? Lågkonjunkturer kan orsakas av en mängd olika faktorer:

  • Överhettning av ekonomin: När ekonomin växer för snabbt kan det leda till inflation, vilket kan tvinga centralbanker att höja räntorna. Högre räntor kan i sin tur bromsa ekonomisk tillväxt.
  • Minskat konsumentförtroende: Om konsumenter är oroliga för framtiden minskar de ofta ned på sina sina utgifter, vilket i sin tur kan leda till en lågkonjunktur.
  • Externa orsaker: Händelser som naturkatastrofer, krig eller pandemier kan ha en negativ inverkan på ekonomin och leda till en lågkonjunktur.

Hur länge varar en lågkonjunktur?

Lågkonjunkturer varierar i längd. Konjunkturinstitutet att den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur 2023 som väntas vara några år framöver. Vid finanskrisen varade den efterföljande lågkonjunkturen i hela sju år. Den startade 2008 och inte förrän andra halvåret 2015 blev BNP-gapet återigen positivt.

Ett påhittat exempel på hur en person kan drabbas av lågkonjunktur:

Anna är en 32-årig grafisk designer som arbetar på en medelstor reklambyrå i Göteborg. Hon har nyligen blivit befordrad och har sparat pengar för att köpa en drömresa till Japan nästa sommar. Hon har också nyligen tecknat ett avtal för att köpa en ny lägenhet då hon kände att hennes inkomst var stabil.

Men när lågkonjunkturen slår till börjar Annas arbetsgivare att känna av effekterna. Företag skär ner på sina marknadsföringsbudgetar, vilket leder till färre uppdrag för reklambyrån. Efter några månader av minskad verksamhet meddelar ledningen att de måste göra nedskärningar. Tyvärr är Anna en av de anställda som får gå.

Med en plötslig förlust av inkomst måste Anna omvärdera sina planer. Hon inser att hon inte längre har råd med resan till Japan, så hon avbokar den. Flygbolaget och hotellen där hon bokade sin vistelse förlorar också inkomst på grund av hennes avbokning.

Dessutom börjar Anna oroa sig för sin förmåga att betala för den nya lägenheten. Hon överväger att sälja den men på grund av lågkonjunkturen har fastighetspriserna sjunkit och hon riskerar att sälja med förlust.

För att klara sig ekonomiskt börjar Anna leta efter frilansjobb men konkurrensen är hård eftersom många andra designers också har förlorat sina jobb. Hon skär ner på sina utgifter, vilket innebär att hon inte längre går ut och äter, köper nya kläder eller besöker sitt lokala gym. Dessa företag förlorar också inkomst på grund av Annas och många andras minskade konsumtion.

Efter några månader av jobbsökande och ekonomisk osäkerhet får Anna ett nytt jobb men till en lägre lön än tidigare. Hon har lärt sig vikten av att ha en ekonomisk buffert och börjar spara mer pengar för framtida osäkerheter.

Måste det finnas lågkonjunktur?

Lågkonjunkturer är en naturlig del av den ekonomiska cykeln. Precis som det finns dagar med solsken och dagar med regn, kommer ekonomin att uppleva perioder av tillväxt (högkonjunktur) och perioder av avmattning (lågkonjunktur).

Dessa cykler är resultatet av en mängd olika faktorer som vi har gått igenom här innan och kan bero på ökad arbetslöshet, minskad köpkraft, naturkatastrofer eller geopolitiska kriser.

Hur påverkas Sverige vid en lågkonjunktur jämfört med andra länder?

Även om Sverige har många styrkor som kan hjälpa det att hantera effekterna av en lågkonjunktur är det inte på något sätt immunt mot globala ekonomiska nedgångar. Hur Sverige påverkas i jämförelse med andra länder kommer att bero på de specifika omständigheterna och orsaken till lågkonjunkturen.

  • Ekonomisk struktur: Sverige har en öppen ekonomi som är starkt beroende av export. Därför kan en global ekonomisk nedgång ha en direkt inverkan på Sverige, eftersom efterfrågan på svenska varor och tjänster kan minska internationellt.
  • Starka institutioner: Sverige har starka ekonomiska och politiska institutioner, vilket kan hjälpa landet att hantera effekterna av en lågkonjunktur bättre än länder med svagare institutioner.
  • Flexibilitet: Den svenska arbetsmarknaden och ekonomin är relativt flexibel vilket kan göra det lättare att anpassa sig till ekonomiska förändringar.
  • Välfärdssystem: Sverige har ett omfattande välfärdssystem som kan fungera som en hjälp för individer och familjer under ekonomiskt svåra tider. Detta kan dämpa de sociala effekterna av en lågkonjunktur.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Erika
Erika är skribent på Låni sedan 2022. Hon har erfarenhet av både marknadsföring och kreditbranschen. Erika brinner för att skriva objektiva recensioner och hjälpfulla guider för besökarna.

Lämna en kommentar