Företagslån

Ibland behöver ett företag låna för att kunna växa

Hur fungerar företagslån och vad krävs för att få ta ett företagslån? Det går vi igenom i den här artikeln och tipsar om bra långivare som har specialiserat sig på att låna ut pengar till företag, oavsett om det gäller aktiebolag, små enskilda firmor eller andra bolagsformer som behöver kapitaltillskott.

I den här artikeln kan du läsa:

 • Introduktion
 • Tips på långivare till aktiebolag & enskilda firmor
 • Lån till nystartade företag
 • Ränta vid företagslån
 • Alternativ till företagslån
 • Vad krävs för företagslån?
 • Sammanfattning – fördelar och nackdelar

Ibland behöver ett företag låna pengar för att kunna utöka lagret eller expandera verksamheten på andra sätt. Där kommer här som företagslånet kommer in i bilden. Idéerna finns helt enkelt men inte pengarna. För dig som företagare gäller det att göra en avvägning mellan risk och möjlighet innan du tar ditt företagslån. Att ta ett lån innebär alltid en risk eftersom du behöver betala tillbaka mer än själva lånebeloppet – räntan och/eller andra avgifter – men samtidigt finns det möjlighet att öka dina försäljning och dina intäkter. Kan du med hjälp av lånet öka dina intäkter på ett sätt du inte hade kunnat göra annars? Är svaret på den frågan ja, är ett företagslån rätt väg att gå.

Vid ett företagslån gör långivaren ofta en helhetsbedömning av företaget och företrädarna bakom för att få en uppfattning om återbetalningsförmågan. Även om bolaget är en juridisk person så behöver normalt bolagets företrädare gå in som borgenärer för lånet, som en säkerhet för långivaren. Ju bättre återbetalningsförmågan bedöms vara desto lägre avgifter eller ränta får företaget.

Låna pengar till aktiebolag & enskilda firmor

Capcito företagslån creditsafe
 • Företagslån till aktiebolag & enskild firma
 • Svar inom 24 timmar
Lånesumma:10 000 - 300 000 kr
Löptid:3 - 24 månader
Ränta:0,8 % - 4 %
Effektiv ränta:13 %
Kreditprövning:Creditsafe
Direkt utbetalning:Nej
Säkerhet:Personlig borgen
Uppläggning:0 kr
Avi:0 kr
Typ av lån:Företagslån
Ansök & läs mer här
Fedelta företagslån
 • Kostnadsfri offert inom en dag
 • Beviljat lån betalas ut inom 24 timmar
Lånesumma:25 000 - 500 000 kr
Löptid:3 - 36 månader
Ränta:Individuell månadsavgift
Effektiv ränta:Individuell månadsavgift
Kreditprövning:Creditsafe
Direkt utbetalning:Nej
Säkerhet:Personlig borgen
Uppläggning:0 kr
Avi:0 kr
Typ av lån:Företagslån
Ansök & läs mer här

Lån till nystartat företag

Låna pengar till nystartat företag

Har du ett nystartat företag kan det ibland vara lite brådskande att låna pengar. Detta framför allt om du har kommit på en smart idé som snabbt behöver förverkligas och komma ut på marknaden. Det kan exempelvis handla om en produkt som du tror kommer sälja väldigt bra i julhandeln eller till sommaren och du har helt enkelt inte råd att vänta på att försäljningen ska kunna återinvesteras. Du kanske har startat en e-handel och behöver kapital för att köpa upp ett litet lager.

I ett sådant fall kan det vara bra att välja ett snabbt företagslån med kort återbetalningstid. Din ränta kommer sannolikt vara lite högre då den här typen av lån är osäkrare för kreditgivaren, men om du snabbt måste få ut din affärsidé eller produkt på marknaden kan det ändå vara värt det. Se till att betala av lånet så snabbt som möjligt. Oavsett löptid kan det ofta vara möjligt att återbetala hela lånet tidigare och på så sätt slippa betala kommande räntor, aviavgifter och liknande. Precis som vid andra typer av lån ska man inte bara tänka på ränta och avgifter, utan se vad den effektiva räntan blir – det du faktiskt kommer betala tillbaka i slutändan.

Ränta vid företagslån

Ett företagslån har normalt en lägre ränta än privatlån och snabblån, detta eftersom det finns en säkerhet för lånet. Vilken ränta som kan erbjudas skiljer sig åt både beroende på vilken långivare du väljer och hur bra återbetalningsförmåga personerna bakom lånet bedöms ha. Alla företagslån har inte ränta, utan ibland betalar man istället en månatlig avgift under lånets löptid.

För att få så bra ränta är det bra att begära offert från flera företagslångivare, då kan du jämföra villkor, räntor och avgifter och välja det lånet som passar bäst.

Om vi tar Capcito företagslån som exempel så erbjuder de just nu lån med en månadsränta på mellan 0,8% – 4% ränta, räntan sätts individuellt. Vid ett lån med en månadsränta på 2% så blir den effektiva årsräntan på ungefär 13%. Det är lätt att tro att årsräntan blir 2 x 12 = 24%, men eftersom man varje månad både betalar ränta och amorterar på lånet så blir den effektiva räntan lägre. Detta kallas för rak amortering då beloppet är samma varje månad.

Alternativ till företagslån – låna ut pengar själv

Det finns ett alternativ till företagslån som man kanske inte tänker på, och det är att man lånar ut pengar själv till företaget. Fördelarna med detta är att ingen kreditprövning behöver göras och du kan själv bestämma villkoren, räntan betalar du till dig själv istället för till banken. Nackdelen är att du behöver ha tillräckligt med kapital själv för att ha råd att låna ut pengar till ditt bolag. Du tar också risken att du inte får tillbaka pengarna. Går ditt bolag i konkurs är det inte säkert att du kan betala tillbaka till dig själv.

Du kan ta ut ränta även när du lånar ut pengar själv till bolaget, räntan måste vara marknadsmässig. Vad som är en marknadsmässig ränta är inte alltid lätt att avgöra, men en riktlinje är statslåneräntan + 1 till 3 procent. Just nu (2019) är statslåneräntan på runt 0%, så en marknadsmässig ränta ligger just nu ungefär inom intervallet 1 till 3 %.

Hur fungerar företagslån?

För att ta ett företagslån behöver du göra en ansökan. Den går normalt till i följande steg:

 1. Välj en långivare i vår lista ovan eller googla efter ”företagslån”.
 2. I första steget fyller du normalt i uppgifter som önskat lånebelopp, löptid, ditt personnummer och bolagets organisationsnummer.
 3. Godkänn din ansökan med BankID. Du förbinder dig inte till någonting utan kommer få ett förslag/offert från långivaren som du sedan kan ta ställning till.
 4. Nu tar långivaren en kreditupplysning på dig och ditt företag för att göra en bedömning om återbetalningsförmågan.
 5. Inom någon eller några dagar får du ett förslag från långivaren att ta ställning till där du kan se vilken ränta och avgifter de kan erbjuda dig och ditt företag. Sker ansökan under kontorstid går det ibland att få ansökan godkänd betydligt snabbare än så. Hos Approva kan det faktiskt gå inom 15 minuter att både få ett besked och utbetalning till bankkonto, förutsatt att du accepterar erbjudandet.
 6. Gillar du det låneerbjudandet som du har fått kan du godkänna det genom att signera med BankID. Om inte är det bara att tacka nej och söka igen. Tänk på att om långivaren använder sig av UC för kreditupplysning kan det påverka din framtida möjlighet att ansöka om lån, då många kreditupplysningar via UC kan påverka din credit score.

Vad krävs för företagslån?

De vanligaste anledningarna till att ett företagslån blir nekat är att företaget eller dess företrädare har stora skulder eller betalningsanmärkningar. Enstaka betalningsanmärkningar behöver inte vara ett problem, utan långivaren gör en helhetsbedömning av företaget och företrädarna som går i borgen för lånet.

Sammanfattning – varför ska ett företag ansöka om lån, vad finns det för fördelar och nackdelar?

Varför ska ditt företag ansöka om ett företagslån, vad finns det för fördelar och nackdelar?

Fördelar med företagslån

 • Du har bra idéer men inte kapital för att förverkliga idéerna.
 • Du ser en stor potential i marknaden som du snabbt vill kunna kapitalisera på.

Nackdelar med företagslån

 • Du behöver generellt gå in med personlig borgen som säkerhet för lånet. Det kan drabba dig privat om företaget får problem med återbetalning. Detta oavsett om företaget är en juridisk person eller ej.

Källor: