I samband med att man tar ett lån gör långivaren en så kallad KALP-kalkyl. Det är en beräkning på hur mycket du har ett leva på efter att alla dina månatliga utgifter har dragits. Detta är framför allt viktigt när man lånar stora summor pengar som vid ett större privatlån, billån eller bolån. Detta eftersom lånet ska amorteras under en lång tid.
Vad är en KALP-kalkyl?
KALP är en förkortning som står för Kvar Att Leva På. Vid beräkningen tar man hänsyn på din inkomst och drar av alla utgifter. Hit hör både fasta månatliga utgifter som hyra, el och försäkringar men även schablonutgifter för det som behövs för att leva ett drägligt liv för ett vanligt hushåll som kostnader för mobilabonnemang, kläder och fritidsaktiviteter.
Detta ingår i en KALP-kalkyl
För att göra en KALP-kalkyl behöver man ta reda på alla hushållens inkomst och utgifter. Man kan gruppera inkomster och utgifter enligt följande:
- Inkomster: Lön, bidrag, pension, a-kassa (arbetslöshetskassa), föräldrapenning m.m.
- Lånekostnader: Hit hör dina kreditkostnader som du kommer behöva betala för ditt lån månatligen. Kreditgivaren räknar ofta med en högre ränta än den nuvarande för att se att du klarar av en räntehöjning.
- Bostadsutgifter: Hit hör kostnader för ditt boende som måste betalas som hyra, el, vatten, värme, avlopp och bostadsförsäkring.
- Levnadskostnader: Till levnadskostnader räknas alla kostnader man behöver för att leva ett drägligt liv. Eftersom det är svårt att räkna på exempelvis exakt hur mycket man behöver lägga på skor en månad så gör Konsumentverket genomsnittliga uppskattningar där man tar fram så kallade kallade schablonbelopp för vad kläder, mat, mobilabonnemang, hygienartiklar m.m. kostar för en genomsnittlig svensk under en månad.
Görs det alltid en KALP-kalkyl när man tar lån?
Nej, KALP-kalkyl används framför allt när man tar ett större lån som bolån eller billån. En KALP i samband med ett bolån är lite mer komplicerad eftersom det finns lagar kring amorteringskrav som bestämmer hur mycket man måste amortera beroende på lånets storlek i förhållande till bostadens värde. Detta behöver man inte ta hänsyn till vid ett vanligt blancolån.
Vid mindre lån, som smslån och snabblån, görs normalt inte en KALP-kalkyl utan ser till så att du har tillräckligt hög inkomst för att låna det beloppet du ansöker att låna och ser till så att din kreditvärdighet är tillräckligt hög för det. Smslåneföretag accepterar högre risk i samband med utlåning jämfört med en bank som lånar ut pengar till bostadslån. En av anledningarna är att smslån är på betydligt mindre belopp.